Alles Kits?!-training

Training voor hooggevoelige kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar om in hun eigen kracht te komen

nieuw logo rood groen

Kenmerken van hooggevoelige kinderen
Deze kinderen worden hooggevoelig geboren en blijven dat hun leven lang. Ze hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor ze interne en externe prikkels sterker waarnemen. Ze zijn gevoeliger voor emoties, pijn en plezier en ze worden gemakkelijker overweldigd door geluiden, geuren, visuele en fysieke prikkels in hun omgeving. Daardoor ontstaat er meer behoefte aan rust en tijd om dingen te verwerken.
Hooggevoelige kinderen kunnen niet goed tegen strenge correcties op hun gedrag. Ze hebben vaak een grote zelfreflectie en weten wel wat ze fout hebben gedaan. Negen van de tien keer zijn ze hierdoor al genoeg gestraft, omdat de fout hun zoveel pijn doet. Als je goed kijkt, kun je dit ook zien aan het kind.
Ze hebben ook vaak een negatief zelfbeeld en scoren soms zelfs lager dan verwacht op een IQ-test. Dit zou kunnen komen doordat er te veel druk op hen gelegd wordt om te presteren. En dat hoeft niet per se van buitenstaanders te zijn, deze kinderen willen het zelf ook vaak goed doen en leggen de lat bij henzelf ook erg hoog.

Doordat deze kinderen gevoeliger zijn, staan zij ook meer open voor de gevoelens van anderen. In de klas bijvoorbeeld pikken ze de stemming van de andere kinderen en de juf of meester onbewust feilloos op. Vervolgens zitten de emoties van anderen voor een deel ook in hun systeem, waardoor ze overbelast raken.
Ze raken ook gemakkelijk overprikkeld, wat zich kan uiten in snel huilen, boos worden, moeite hebben met concentratie, heel erg druk zijn, snel moe zijn, niets willen of in zichzelf gekeerd zijn.
Ze hebben ook vaak meer last van psychische problemen, zoals angst- en paniekstoornissen. Ze schrikken sneller, zijn gevoeliger voor stress, hebben vaker fysieke problemen, psychosomatische klachten of depressies. Dit komt omdat ze de ervaringen op een veel dieper niveau beleven en verwerken.
Ze moeten langer wennen aan een nieuwe situatie en houden niet van verrassingen.

De meeste hooggevoelige kinderen zijn introvert. Dat wil zeggen: teruggetrokken, wat stiller en verlegen. Sommige kinderen zijn echter extravert. Zij kunnen duidelijk aanwezig zijn, uiten wel wat ze voelen, en dat kan nogal explosief zijn.
Kinderen die zeker als hooggevoelig worden betiteld, zijn kinderen op wie al een sticker is geplakt, bijvoorbeeld: hoogbegaafde kinderen, kinderen met ADHD of kinderen met een vorm van autisme.

Alles Kits?!-training
De training is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar. Dit kan met een klein groepje of individueel. Tijdens deze training wordt gewerkt met de vier basisemoties: boosheid, blijheid, angst en verdriet.
Allereerst is het belangrijk dat het kind leert benoemen wat het voelt. Maar ook heel belangrijk is wáár die emotie zich in het lichaam bevindt. Elke emotie is voelbaar in het lichaam. Meestal in het gebied van de keel tot en met de buik. De kinderen leren meer lichaamsbesef te krijgen. Dit is belangrijk, omdat het lichaam aangeeft wat je wel of niet aankunt. Het lichaam geeft signalen af en als we die leren herkennen, kunnen we voorkomen dat we te ver gaan en kunnen we op tijd onze rust nemen.
Pijn heeft altijd een functie. Veel volwassenen hebben dat besef niet en dan is het fijn als je op jonge leeftijd al geleerd hebt hoe dat werkt in je lichaam.

Omdat hooggevoelige kinderen zo veel oppikken, is het van belang dat ze goed bij zichzelf blijven. Dit leren ze door te aarden, waarbij ik de boomoefening gebruik. Tijdens deze oefening gaan ze in hun lichaam ervaren dat ze steviger staan of zich zwaarder voelen.
Maar het is ook belangrijk dat ze zich afschermen voor alle emoties van andere mensen. Ieder mens heeft genoeg aan zijn eigen emoties en hoeft die van anderen niet over te nemen. Er is niets mis mee om mee te voelen, maar daar moet je het dan bij laten. Onbewust nemen deze gevoelige kinderen de emoties echter over in hun eigen systeem, omdat ze graag willen helpen. Hier reik ik ook verschillende technieken voor aan, om te voorkomen dat ze overbelast raken. De kinderen doen dit allemaal veel gemakkelijker dan wij volwassenen, omdat bij ons vaak het denken er nog tussen zit.

Per keer wordt gewerkt met één emotie. De kinderen kunnen delen waar zij mee te maken krijgen en leren hoe anderen daarmee omgaan. Vervolgens leren ze benoemen waar in hun lichaam die emoties zich bevinden. We doen een visualisatie of een andere oefening met betrekking tot deze emotie en werken deze vervolgens creatief uit. Dit knutselen werkt goed, omdat de kinderen er zo op een andere manier nog mee bezig zijn en dit thuis als anker kunnen gebruiken. Ze weten dan weer wat ze kunnen doen om in hun kracht te komen.

Tijdens mijn opleiding op de Academie voor Polyenergetica wist ik al dat ik graag met kinderen aan de slag wilde en ontdekte ik welke technieken ik zou kunnen inzetten bij kinderen. De gebruikte technieken zijn onder andere uit NLP en hypnotherapie, aangepast aan de leeftijd van de kinderen.
Een belangrijke inspirator was Henri de Vidal de St. Germain, schrijver van het boek De eigen wijsheid van het kind.
Vervolgens heb ik een training gemaakt waarin de basisemoties centraal staan, zodat de kinderen op jonge leeftijd al leren omgaan met hun emoties, ze leren herkennen, benoemen en fysiek waar te nemen.

Fleur
Fleur, een meisje uit groep 8, is meegekomen met haar vriendin en heeft geen idee wat ze bij deze training kan doen. De moeder van haar vriendin zei dat het misschien wel goed zou zijn om de training te volgen. Fleur is een erg gevoelige meid, die behoorlijk beïnvloed wordt door wat anderen ergens van vinden. Ze trekt zich terug en maakt zich klein en onbelangrijk.
We zijn met een klein groepje kinderen, wat lekker is, omdat ze zo allemaal veel aandacht krijgen. Voor de kinderen is dat vreemd, want ze zijn vaak alleen nog grote groepen gewend. Maar zo komen ook de kinderen aan bod die zich normaal op de achtergrond houden.
In het begin heeft Fleur veel moeite met het fysieke voelen. Dan roep ik de hulp van de andere kinderen in. Samen staan we in een kring een oefening te doen en het werkt, Fleur voelt het ook in haar lichaam. De andere kinderen hebben gemerkt dat ze kunnen helpen, terwijl ze in hun eigen kracht blijven. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen.
Vanaf die dag gaat Fleur steeds beter functioneren. Een nieuwe wereld is voor haar opengegaan. Ze merkt de verandering als ze de oefeningen vergeet, wat ertoe bijdraagt dat ze die met regelmaat blijft doen. Haar moeder geeft aan dat ze op positieve wijze veranderd is, van een onzeker meisje komt ze steeds krachtiger over. Ze komt steeds meer voor haar eigen mening uit en hoeft zich niet meer te verschuilen.

Tigo
Tigo is een jongen van 8 jaar die soms onzeker is en erg gevoelig. Hij heeft daar ook wel last van. Vooral in de omgang met zijn broer en zijn vrienden. En ook weet hij niet goed hoe hij zich op school staande moet houden.
Tigo zuigt als het ware alle informatie op tijdens de training. Hij doet dagelijks zijn oefeningen en merkt dat het helpt. Alles wat ik maar aan kan reiken, gebruikt hij. Zijn moeder vindt hem sterker geworden en hij is er zelf ook heel blij mee. Door de knutselwerken weet hij nog hoe hij dit gevoel zelf voor elkaar kan krijgen en gebruikt het ook als het nodig is. Tigo merkt op dat het handig zou zijn als ze dit op de basisschool zouden leren.

Wat doet Praktijk Ontpop Jezelf nog meer?
Praktijk Ontpop Jezelf begeleidt niet alleen kinderen die hooggevoelig zijn, maar ook de ouders en eventueel het hele gezin als dit noodzakelijk is voor het kind.
Verder werk ik met mensen van alle leeftijden door middel van coaching, holistische psychotherapie en/of energiewerk.
Je kunt met diverse klachten bij mij terecht, bijvoorbeeld: klachten die met je hooggevoeligheid te maken hebben, hoofdpijn, buikpijn, nagelbijten, duimzuigen, tandenknarsen, slaap- of eetproblemen, bedplassen, pesten, piekeren, trauma’s, angsten, stress, weinig zelfvertrouwen of depressieklachten. Voor lichamelijke klachten dien je wel altijd eerst de huisarts te raadplegen.
Iedereen krijgt therapie op maat, die het beste bij die persoon en zijn klacht past. En uiteindelijk is het de cliënt die zijn eigen zelfhelend vermogen inzet om tot het resultaat te komen dat hij wil bereiken.

Alles Kits?!-training bij Praktijk Ontpop Jezelf
Agnes Zandbelt
Dotterbloemstraat 20
3333 GP Zwijndrecht
06-15424452
www.ontpopjezelf.nl
info@ontpopjezelf.nl

Agnes 2013