Angst

 

Angst bij kinderen
Frits Boer
Veel kinderen en jongeren kampen met angst. Uit recent onderzoek blijkt dat bij een op de tien kinderen de angst zodanig de overhand heeft, dat het hun ontwikkeling verstoort. Dit boek gaat over de aanpak van overmatige angst bij kinderen. Het beschrijft waar de angst vandaan komt en geeft praktische tips. Gebaseerd op de meest recente inzichten is dit een onmisbaar boek voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die te maken hebben met angstige kinderen.

Angst-Wegwijzer
Charlotte Visch
Dit boek is bestemd voor eenieder die met kinderen werkt of leeft: ouders, leerkrachten, leidsters in de kinderopvang en ook voor therapeuten, psychologen en kinderartsen. We willen allemaal dat kinderen gelukkig en blij door het leven gaan. Maar helaas is angst voor veel kinderen een dagelijkse ervaring: bang om te slapen, bang voor een prik, bang om te falen en ga zo maar door. Elk kind heeft zijn eigen angst te overwinnen. Dit boek geeft daar praktische tips voor.

 

Beer-op-de-wegBeer op de weg
Chantal Meijerink-Jacobs
In dit prachtige, humoristische prentenboek vertrekt Beer op een dag naar de rand van het bos en gaat op de weg zitten. Voor de andere dieren, die een beetje bezorgd om hem zijn, is het een raadsel wat hij daar precies doet. Zelf weet hij het ook niet zo goed, maar het lukt hem maar niet om zijn ogen op iets anders te richten dan op de horizon, bang voor wat komen gaat. Beer leert in het verhaal om vertrouwen in zichzelf te krijgen en zijn angst te overwinnen.

 

Angststoornissen bij kinderen
Peter Muris
Bijna twintig procent van alle mensen heeft ooit in zijn of haar leven last van angststoornissen. Ongeveer een op de tien kinderen heeft gedurende de jeugd een of meer angststoornissen. Angst is daarmee de meest voorkomende stoornis. In dit boek bespreekt de auteur diagnostiek, preventie en bewezen effectieve behandelvormen van deze stoornis.

 

Help je kind met mindfulness angst te overwinnen
Christopher MacCurry
Gebaseerd op acceptance and commitment therapy (act) worden in dit praktische en toegankelijke boek diverse technieken aan ouders en (professionele) opvoeders geleerd. Deze technieken worden gebruikt door kinderpsychologen om kinderen vanaf vier jaar te helpen om angstige gevoelens los te laten en zich in plaats daarvan te richten op vriendschappen, nieuwe leerervaringen op school en plezier maken.

 

Helende verhalen – Metaforen voor kinderen met allergische reacties, overgevoeligheden of angsten
Paul Liekens & Ann Delnoy
Allerlei symptomen komen in dit boekje aan bod, zoals allergieën voor gluten, koemelk, pollen, tomaten en stof, astma, nachtmerries, fobieën, chronische wormpjes, faalangst en nog veel meer. Je krijgt eenvoudige regels en voorbeelden aangereikt om zelf als ouder een metafoor of verhaaltje te maken voor je eigen kinderen. Het kost je niets en het kan je kind en jezelf een hoop levenslange ellende besparen.

 

Merel is bang
Martine F. Delfos
Merel is bang is een therapeutisch verhaal voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen die erg angstig zijn. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken hoe angst werkt en wat je eraan kunt doen. Het kan gebruikt worden, bijvoorbeeld in een basisschoolklas, om over angst te praten of voordat de kinderen op kamp gaan. Naast de tekst voor kinderen is er een blokje informatie voor volwassenen ingevoegd.