Hooggevoeligheid

Cover Wegwijs in hooggevoeligheidWegwijs in hooggevoeligheid
Gerarda van der Veen
In dit boek legt de auteur uit hoe je weet of je kind hooggevoelig is, zodat je als ouders de beste zorg en begeleiding kunt bieden. Zij geeft een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap, alsmede tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit. Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling.

Hoogsensitiviteit als kracht
Carolina Bont
Dit boek laat zien hoe je hoogsensitiviteit niet langer als last hoeft te ervaren, maar juist als een kwaliteit die een extra dimensie aan je leven kan toevoegen. Als ze samengaat met een goed ontwikkelde weerbaarheid, geeft hoogsensitiviteit je toegang tot het inzicht en de beschermende kracht van je intuïtie.

Het hoogsensitieve kind
Elaine N. Aron
Jarenlange ervaring als psychotherapeute en eigen onderzoek hebben aangetoond dat een hoogsensitief kind HSK bedachtzamer en gevoeliger is, en gemakkelijker overmand raakt door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het vaak het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als ‘probleemkind’ wordt bestempeld, heeft Aron deze gids geschreven.

Leven met hooggevoeligheid
Susan Marletta-Hart
Volgens Susan Marletta-Hart hoeven hoogsensitieve mensen geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen ze die tot hun eigen kracht omvormen. In dit boek belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze – vaak heel praktisch – manieren om goed met deze eigenschap om te gaan: op het werk, privé en in intieme relaties.

Langmuts op school
Josina Intrabartolo en Dinie de Zeeuw
Kabouter Langmuts vindt het meestal fijn op school, maar wordt er wel vaak moe. Op een dag komt hij niet meer terug van het buitenspelen. Iedereen gaat zoeken, zelfs zijn vriend Kleine Uil. Als ze hem uiteindelijk vinden, heeft juf Tara een plan om het op school nog fijner te maken voor Langmuts. Langmuts op school is een prima aanleiding om met jonge hoogsensitieve kinderen te praten over hun schoolbeleving. Inclusief tips voor ouders en leerkrachten voor een zo plezierig mogelijke schooltijd.

cover mijn kind is hooggevoeligMijn kind is hooggevoelig
Ilse van den Daele en Linda’t Kindt
15 tot 20 procent van alle kinderen is hooggevoelig. Zij hebben een specifieke aanpak nodig. Hooggevoeligheid komt heel vaak voor, maar er is relatief weinig over geweten. Wat is hooggevoeligheid precies? Hoe herken je het? En hoe ga je ermee om? Dit boek gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen aan hoe je het zelfvertrouwen van een hooggevoelig kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf.

De hoogsensitiviteit survivalgids
An Michiels en Luc Descamps
Ben je snel ontroerd? Heb je bergen fantasie? Is eerlijkheid voor jou van het allergrootste belang? Merk je vaak heel veel details op? Ben je gevoelig voor de stemming van anderen? Ben je geregeld overprikkeld? Hou je van stilte en rust? Voel je je soms anders dan anderen? Doen harde geluiden soms letterlijk pijn? Ben je gevoelig voor geuren? Misschien ben je wel hoogsensitief en wil je weten hoe je daarmee moet omgaan. Dan is dit boekje zeker iets voor jou.

De sterke, gevoelige jongen
Ted Zeff
Is je zoon gevoelig voor lawaai, geweld en mensenmassa’s? Is hij bang voor nieuwe situaties en trekt hij zich kritiek erg aan? Dan bestaat de kans dat hij hooggevoelig is. Voor zachtaardige jongens is het niet altijd even gemakkelijk om op te groeien in een wereld waar de nadruk ligt op stoer doen, agressiviteit en het verbergen van je gevoel. In dit boek beschrijft Ted Zeff hoe je als ouder of docent deze jongens kunt helpen een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, zodat ze zelfbewuster worden en zich beter op hun gemak voelen op school, met vrienden en later in de maatschappij.