Rouw en verlies

9789077179147 Cover Het WolkenhuisHet Wolkenhuis
Hetty van de Donk en illustraties van Reinier Vrancken
Het Wolkenhuis is een praktisch hulpmiddel om in een thuissituatie of op school aan jonge kinderen uit te leggen wat het betekent als een ouder doodgaat. De kleurrijke illustraties van Reinier Vrancken ondersteunen het verhaal. De personages Ester en Max geloven dat hun mama een engel is geworden en in een wolkenhuis woont, maar het boek biedt ruimte voor een eigen invulling. Kinderen hebben daar zo hun eigen ideeën over.

Kinderen helpen bij verliesKinderen helpen bij verlies
Manu Keirse
Veel volwassenen hebben het moeilijk als een kind kampt met een groot verlies. Sommigen denken dat het beter is om verdriet te verzwijgen. Je kunt echter onmogelijk vermijden dat kinderen en jongeren met verdriet en verlies geconfronteerd worden. Wel kun je leren attent om te gaan
met hun pijn, en hen helpen hun verdriet te verwerken. Dit boek laat zien hoe je kinderen en jongeren kunt begeleiden in de confrontatie met verlies, ernstige ziekte in de familie,echtscheiding of zelfdoding.

Met mijn ziel onder mijn armMet mijn ziel onder de arm
Riet Fiddelaers-Jaspers
In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft,
neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet. Rouwen doen we niet alleen bij
een verlies door de dood, maar ook bij verlies door echtscheiding, van werk, een ideaal of je thuisland. Aan de hand van stappen in de verliescirkel neemt de auteur de lezer mee op verkenning door het rouwlandschap. Haar rijke ervaring blijkt uit de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk die ze beschrijft. Dat maakt dat dit boek makkelijk leesbaar is en je als lezer diep kan raken.

Weg van mijWeg van mij
Riet Fiddelaers-Jaspers en Monique ’t Erve
Na een zelfdoding hebben ook de kinderen die ermee te maken krijgen, vele vragen. De omgeving is vaak
geneigd om kinderen te beschermen en hen niet volledig in te lichten. Toch is het belangrijk dat ze weten wat zelfdoding is en wat er is gebeurd. Dit werkboek helpt kinderen om er, ook praktisch, mee bezig te zijn. Het biedt volwassenen een handvat om er met kinderen over te praten.

Stapeltjes verdrietStapeltjesverdriet
Sabine Noten
Sabine Noten laat in Stapeltjesverdriet zien hoe groot de invloed kan zijn van verlies op zeer jonge leeftijd. Op basis van dertig diepte-interviews met volwassen mannen en vrouwen die als (ongeboren) baby of kind (tot en met vier jaar) – en in hun latere leven nogmaals – een groot verlies meemaakten, laat de auteur zien wat jonge kinderen nodig hebben bij een verlies en geeft ze hier richtlijnen voor. Tevens beschrijft ze haar systemische manier van kijken en werken met stapeltjesverdriet.

Waarom is iedereen zo verdrietig vandaagWaarom is iedereen zo verdrietig vandaag?
Marcel Kalter
Dit is een kinderboek, met illustraties, dat in verhaalvorm helder en eerlijk vertelt over alles wat
er gebeurt als mensen sterven. Het neemt kinderen mee in de voor hen onbekende wereld van de dood,
waarvan ze vaak – bewust of onbewust – op afstand worden gehouden. Het boek kan worden voorgelezen
aan jonge kinderen. De wat oudere kinderen kunnen het zelf lezen.

Ik krijg tranen in mijn ogenIk krijg tranen in mijn ogen
Ineke van Essen
Dit boek is voor en door kinderen gemaakt, naar aanleiding van het onderzoek ‘Kinderen en rouw’. Hiervoor zijn dertig kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar intensief geïnterviewd
over hun gevoelens en gedrag na het overlijden van een van beide ouders. Iedereen die beter wil begrijpen hoe het is als iemand van wie je houdt sterft, zal het fijn vinden om dit boek te lezen.

Omslag-Waar-ben-je-nu-lrWaar ben je nu, zie jij me nog?
Riet Fiddelaers-Jaspers
Dit boek met verhalen en gedichten voor kinderen, te gebruiken om voor te lezen, thuis of in de klas en als steun bij het samenstellen van afscheidsdiensten. Het boek bevat aanwijzingen hoe kinderen zelf een bijdrage kunnen leveren aan een dienst.
In 2000 kwam de eerste uitgave uit van ‘Waar ben je nu, zie jij me nog?’ uit. Nu is er een nieuwe versie waarin een aantal oude verhalen en gedichten gebleven zijn en nieuwe zijn toegevoegd.  Sil van Oort maakte prachtige, kleurrijke illustraties bij de teksten en ook kinderen leverden prachtige tekeningen aan.