Krachtspel Coaching

Een methode voor opvoeders, docenten en coaches die hun deskundigheid willen bevorderen op lichamelijk, sociaal en emotioneel gebied

BANNER

 

 

 

 

 

Helen Purperhart maakt in de methode Krachtspel Coaching gebruik van technieken uit Yoga, Ayurveda en Emotiespel. De combinatie van deze technieken met haar manier van ‘zijn’ maakt de methode speels, uitdagend en effectief.

Helen draagt met plezier haar kennis en ervaring aan je over. Haar trainingen helpen je om in je kracht te komen, zodat je van daaruit beter kunt coachen en/of lesgeven. Iedereen die kinderen heeft of met kinderen werkt, heeft hier baat bij. Je kunt anderen namelijk pas helpen om te veranderen, om zichzelf te accepteren en om gelukkiger te worden als je eerst je eigen kracht ontdekt.

Kinderen ontdekken eigen kracht!
Het unieke van ieder kind is terug te voeren op drie krachten: rots-, zon- en windkracht. Iedere kracht heeft bepaalde eigenschappen die lichaam en geest aansturen. Als een kind uit balans is, komen specifieke eigenschappen die bij de kracht horen, sterker in het kind naar voren (energieloos, agressief of overmatig beweeglijk). De disbalans ontstaat als één van de krachten in het lichaam wordt versterkt door een ongezonde leefstijl of door omgevingsfactoren.

Krachtspel Coaching biedt de mogelijkheid om op voedings-, bewegings- en gedragsniveau te zoeken naar de tegengestelde kracht die nodig is om weer in balans te komen. Door te spelen met tegengestelde krachten, ervaart het kind welke emoties hij lastig vindt en met welke emoties hij makkelijker om kan gaan. Daarnaast bedenkt hij creatieve oplossingen voor zijn eigen ‘probleem’. Het kind is beter in staat om verbinding te maken, te voelen en zichzelf te waarderen als hij zijn kracht heeft ontdekt. Deze unieke aanpak brengt verheldering in vastzittende denkpatronen.

Na de Krachtspel Coaching voelt het kind direct dat zijn energie begint te stromen in zijn lijf. De kracht die hij op dat moment nodig heeft, komt vrij, waardoor hij beter in de juiste richting kan bewegen.

De Krachtspel Coach
Een Krachtspel Coach gaat op zoek naar de energiebalans van het kind door te kijken wie het kind is in plaats van te kijken naar wat hem mankeert. Een belangrijk onderscheid tussen Krachtspel Coaching en een reguliere benadering is dat er in de holistische werkwijze zo min mogelijk op basis van algemene ziektebeelden (stempels) wordt gewerkt. Er wordt altijd uitgegaan van het kind en zijn specifieke onbalans.

Bij het vaststellen van een diagnose gaat het om het verkrijgen van duidelijkheid welke onbalans er speelt bij het kind; hoe staat het kind in verbinding met deze onbalans, welke mogelijkheden zijn er om in balans te komen en wat heeft het kind nodig om deze mogelijkheden te realiseren.

Krachtspel Coaching biedt individuele ondersteuning die wordt afgestemd op de situatie van het kind. De coach stelt een programma op en werkt samen met het kind en zijn ouders aan een nieuwe leefstijl die bij het kind past. Hierin staan de eigenheid van het kind en de balans tussen lichaam en geest centraal.

Bij de eerste ontmoeting met het kind krijgt de coach een indruk van de overheersende kracht die in het kind tot uitdrukking komt. De coach krijgt een duidelijk beeld van specifieke kenmerken van de dynamiek in het kind. De werkvormen waarmee een Krachtspel Coach aan de slag gaat, zijn bewegingsoefeningen, emotiespelletjes en tekenopdrachten. Door samen te oefenen, kan het kind ervaren dat het vinden van balans uit hemzelf komt.

Krachtspel Coaching kan de juiste ondersteuning bieden, naast het reguliere gezondheids- en welzijnstraject, om een kind weer in zijn kracht te brengen.

Helen en Carmel

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktijkvoorbeelden

Trage Sammy
Sammy is een makkelijk kind van 10 jaar. Ze heeft een stevig postuur en beweegt zich traag. Ze is kalm en doet de dingen op haar gemak. Ze leert langzaam, maar als ze iets eenmaal weet, onthoudt ze dat goed. Sammy vindt het moeilijk als de dingen waar ze aan gewend is, veranderen. Het liefst zou ze willen dat alles blijft zoals het is. Ze heeft moeite met het aangeven van haar grenzen als ze iets niet wil of niet fijn vindt. Door haar traag werkende spijsvertering kan ze last krijgen van verstopping. Sammy slaapt lang en heeft ’s ochtends tijd nodig om op gang te komen. Als er te veel rotskracht in haar lijf zit, wordt ze trager, slomer en komt ze aan in gewicht. Sammy raakt uit balans als ze weinig beweegt, passief is, vet en veel eet en haar gevoelens onderdrukt.

Rotskracht verlagen?
Beweeg actief en enthousiast.
Eet voedsel met de smaken scherp, bitter en wrang.
Speel met de tegengestelde emoties futloos/onrustig.

Pittige Petra
Petra is een temperamentvol kind van 8 jaar. Ze heeft een normaal postuur en beweegt zich fel. Ze is een ster in het discussiëren en doet dat vurig en passievol. Ze bemoeit zich graag met dingen die niet direct met haar te maken hebben. Soms zou ze willen dat ze niet zo ongeduldig was. Door haar daadkracht en fanatisme kan ze genieten van uitdagingen. Petra wil alles zo goed mogelijk doen en heeft er moeite mee om toe te geven als iets haar niet lukt. Als ze emotioneel is, kan ze haar emoties maar moeilijk de baas. Ze kent geen angst voor boosheid of agressie. Door haar goed werkende spijsvertering heeft Petra een grote eetlust. Petra heeft het snel warm en gaat dan veel zweten. Als er te veel aan zonkracht in haar lijf zit, wordt ze snel boos, geïrriteerd en heeft ze eerder last van haar maag en van hoofdpijn. Petra raakt uit balans als ze gefrustreerd is, iets moet presteren onder een te hoge tijdsdruk en te gekruid en heet eet.

Rotskracht verlagen?
Beweeg met volle overgave voorover.
Eet voedsel met de smaken zoet, bitter en wrang.
Speel met de tegengestelde emoties boos/machteloos.

Snelle Jordy
Jordy is een enthousiast kind van 12 jaar. Hij heeft een slank postuur en beweegt snel. Hij praat makkelijk en veel. Hij is altijd in beweging en heeft de neiging om alles snel te doen. Jordy zit vol met ideeën en denkt al over de dingen na nog voordat ze echt aan de orde zijn. Hij is een gevoelig kind, dat alle zorgen van de hele wereld op zijn schouders draagt. Jordy is een snelle leerling, begrijpt snel, maar vergeet daarna ook weer gauw. Hij heeft een korte spanningsboog en kan zich niet zo lang concentreren. Hij heeft een onregelmatig werkende spijsvertering en eetlust. In de winter heeft Jordy het snel koud. Hij is een slechte slaper. Wanneer hij dan eindelijk slaapt, wordt hij vaak overmeesterd door enge dromen. Als er te veel windkracht in zijn lijf zit, wordt hij druk, onrustig en kan hij last van buikpijn krijgen. Jordy raakt onder andere uit balans door te veel zintuiglijke prikkels, als hij zich zorgen maakt, geen vast leefritme heeft, te veel koolzuurhoudende dranken drinkt en droog en koud voedsel eet.

Windkracht verlagen?
Buig langzaam achterover.
Eet voedsel met de smaken zoet, zuur en zout.
Speel met de tegengestelde emoties onrustig/futloos.

Informatie
Tijdens de trainingen leer je hoe je de methode kunt toepassen als coach. Er wordt geoefend om het effect van de verschillende krachten in je lijf te ervaren. De oefeningen geven je inzicht en laten je ervaren en begrijpen waarom sommige bewegingen lastig of makkelijk zijn en waarom je op een bepaalde manier emotioneel reageert op een gebeurtenis.

De methode bestaat uit twee modules. De eendaagse training Krachtspel en de tweedaagse training Emotiespel kunnen los van elkaar worden gevolgd. Na het afronden van beide modules ontvang je het certificaat ‘Krachtspel Coaching’.

Meer informatie over lesdata en kosten vind je in de agenda op www.krachtspel.nl.

De Jip & Jan Academie verzorgt ook interessante opleidingen en bijscholing op het gebied van kinderyoga en kindercoaching.

Helen Purperhart
Jip & Jan Academie
Operetteweg 92
1323 VC Almere
info@kinderyoga.nl
www.jipenjanacademie.nl