Methode Matheij®

 

Methode Matheij Voor kinderen die boos, bang, verdrietig of onzeker zijn en daardoor buiten de groep vallen, gepest worden, slaapproblemen krijgen, niet naar school willen of moeite hebben met het verwerken van een scheiding of verlies

 

 

In één keer van je problemen af
Stel je voor dat je een kind dat angstig, verdrietig of onzeker is in één keer zou kunnen helpen. Dat je maar één sessie nodig hebt om het probleem op te lossen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En toch is het mogelijk. Wanneer je contact maakt met de intelligentie van het lichaam, kun je alles wat iemand belemmert in korte tijd opsporen én opruimen.

De Methode Matheij is een methode voor coaching en therapie waarmee je in korte tijd naar de kern van een probleem kunt gaan. Respect voor de natuurlijke wijsheid van het lichaam vormt de basis van deze aanpak. Niet de coach of therapeut draagt oplossingen aan, maar het lichaam zelf geeft antwoord. Omdat de antwoorden vanuit het kind zelf komen, sluiten ze perfect aan bij wat het nodig heeft.

Gooi je ballast overboord
De Methode Matheij is ontwikkeld door de bekende kindertherapeute Anita Matheij, auteur van het boek Ken je kind. Zij heeft al honderden kinderen geholpen hun ballast overboord te gooien, zodat zij weer blij, vrolijk en gelukkig kunnen zijn. Deze jarenlange kennis en ervaring draagt zij over aan kindercoaches, leerkrachten en psychologen. In de afgelopen jaren heeft zij meer dan honderd coaches en therapeuten in Nederland en België opgeleid; die werken nu volgens de Methode Matheij.
Bijzonder aan deze methode is dat zij eeuwenoude wijsheden combineert met de allernieuwste inzichten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei. Belangrijk onderdeel is de gesprekstechniek, waarmee het mogelijk is in één keer naar de kern te gaan. Daardoor heb je nog maar één of twee sessies nodig om een probleem blijvend op te lossen.
De Opleiding Methode Matheij is speciaal ontwikkeld voor coaches en therapeuten die met kinderen (willen) werken. Deze opleiding bestaat uit drie krachtige modules die elkaar versterken. Als Methode Matheij Coach leer je drie verschillende behandelwijzen, die je zelfstandig kunt toepassen in je eigen praktijk.
Op dit moment wordt de Methode Matheij succesvol toegepast door kindercoaches, leerkrachten, remedial teachers, psychologen, mediators, logopedisten, bedrijfscoaches en therapeuten in de reguliere en alternatieve hulpverlening.

De Reis naar Binnen
De Reis naar Binnen De Reis naar Binnen is een ontdekkingsreis door het lichaam, waarbij je obstakels uit de weg ruimt en vervangt door nieuwe, positieve dingen. Je maakt contact met de wijsheid van het lichaam en daardoor dienen de antwoorden en oplossingen zich vanzelf aan.Wanneer je op reis gaat in jezelf, maak je contact met jouw krachtbron. Ieder mens heeft zijn eigen krachtbron. Het is te vergelijken met een tankstation waar je kunt gaan bijtanken bij jezelf. Wanneer je stevig gegrond bent in jezelf, kun je het leven beter aan en wordt het gemakkelijker je dromen te verwezenlijken. Wat de Reis naar Binnen bijzonder maakt, is de eenvoud en effectiviteit waarmee dit proces zich voltrekt. Veel mensen omschrijven het als thuiskomen in jezelf. Je kunt de Reis naar Binnen inzetten bij: buikpijn, hoofdpijn, druk hoofd, piekeren, faalangst, driftbuien, gebrek aan zelfvertrouwen, niet naar school willen en problemen na de scheiding.

De Grote Schoonmaak
De Grote SchoonmaakDe Grote Schoonmaak is een snelle en effectieve manier om af te rekenen met dingen die je belemmeren om gezond en gelukkig te zijn. Vergelijk het maar met een rugzak die je leeghaalt en opnieuw vult met positieve dingen. Alles wat in de weg zit, ga je opsporen, opruimen en vervangen door iets wat beter bij je past. De Grote Schoonmaak helpt je om dat zélf te doen, op jouw eigen manier. Je zoekt de antwoorden op de enige plek waar ze te vinden zijn: in jezelf.

 

De Grote Schoonmaak werkt in drie stappen:

  1. Opsporen - Alles wat jou belemmert om te zijn wie je graag wilt zijn en te doen wat je graag wilt doen, wordt in kaart gebracht.
  2. Opruimen - Op een manier die bij jou past, wordt de oude ballast opgeruimd en komt er ruimte voor nieuwe, positieve ervaringen.
  3. Vervangen - Nu mag je zelf kiezen wat je in je rugzak wilt stoppen. Door bewust te kiezen wat je mee wilt nemen op jouw reis door het leven, creëer je een stevige basis voor de toekomst.

Mensen die de Grote Schoonmaak hebben gedaan, zeggen dat er iets van ze is afgevallen. Zij voelen zich opgelucht en lichter.
Deze aanpak werkt goed bij: boosheid, angsten, verdriet, fysieke klachten, faalangst, negatieve overtuigingen, overbezorgdheid en overgevoeligheid.
De Grote Schoonmaak is geschikt voor de begeleiding van kinderen en volwassenen.

Beter in Balans
Beeldmerk Beter in BalansBeter in Balans is een diepgaande reiniging van lichaam en geest. Het is een praktische manier om het evenwicht te herstellen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een combinatie van acupressuur, ademhaling en affirmaties.
Na een schokkende gebeurtenis kan het lichaam blijven ‘hangen’ in een oud gevoel. Het reageert alsof het voortdurend in gevaar is. Dit proces kost veel energie en kan je letterlijk uitputten.
Beter in Balans werkt snel en rechtstreeks en het resultaat is meteen merkbaar. Het is heel concreet en daardoor leent deze aanpak zich goed voor nuchtere mensen. Deze methode wordt ook wel een paardenmiddel genoemd, omdat het zo goed werkt. Pijn, spanningen en blokkades verdwijnen en de cliënt gaat opgelucht naar huis.
Deze aanpak werkt goed bij: faalangst, examenvrees, vliegangst, angst voor de tandarts, PTSS, pleinvrees, smetvrees, angst voor spinnen, hoofdpijn/migraine, chronische vermoeidheid en burn-out.
Beter in Balans is geschikt voor het begeleiden van pubers, adolescenten en volwassenen.

Slaapproblemen opgelost
Wanneer een kind niet wil slapen, kost dat de ouders veel tijd en energie. Naar bed brengen wordt een omslachtige onderneming en het slaapritueel lijkt steeds langer te worden. Het is niet gemakkelijk dit patroon in je eentje te doorbreken, omdat je niet weet wat de oorzaak is. Dan kan het fijn zijn als een deskundige in één keer naar de kern van het probleem gaat en de angel eruit haalt. Een Methode Matheij Coach kan dat.

Luna is anderhalf. Een pittig dametje met blonde haartjes en helblauwe ogen. Elke avond is het een hele toestand om haar in slaap te krijgen. Haar ouders zijn vaak anderhalf uur met haar in de weer voordat zij uiteindelijk in slaap valt.
De zwangerschap en bevalling verliepen volgens het boekje. Meteen na de geboorte ging het mis. De placenta wilde niet loslaten. Met loeiende sirenes werd de moeder van Luna naar het ziekenhuis vervoerd. De kersverse vader bleef ontredderd achter en werd heen-en-weer geslingerd tussen de zorg voor zijn echtgenote en zijn pasgeboren dochter. ‘Ik reed met de baby achter de ambulance aan en voelde mij zó machteloos. Op dat moment legde ik mijn hand op haar buikje en ik zou zweren dat zij haar handje op de mijne legde.’
Voor Luna is de eerste kennismaking met het leven behoorlijk heftig geweest. Zij is daar zo van geschrokken dat zij een beetje ‘los’ is geraakt van haar kern. Je kunt het vergelijken met een apparaat dat een los contactje heeft. Dat werkt niet goed. Door de manier waarop haar leven is begonnen, staat Luna niet stevig. Zij is het vertrouwen kwijtgeraakt dat papa en mama er altijd voor haar zullen zijn. Daarom blijft zij alert, om te controleren of ze er nog zijn.
Door alles wat haar in de weg zit op te sporen en op te ruimen, kan Luna een nieuwe start maken. In de eerste levensjaren van een kind zijn moeder en kind nauw met elkaar verbonden. Daarom ruim ik ook een aantal belemmeringen bij de moeder op. Hoewel je zou verwachten dat een kind van anderhalf nog niet begrijpt wat er gebeurt, is Luna helder betrokken bij dit proces. Op het moment suprême loopt zij naar haar moeder toe en legt haar handjes op haar knieën, alsof zij wil zeggen: ‘Toe maar mama, laat het maar los.’ Wat een wijsheid, verzameld in dat kleine lijfje!
Bij het afscheid krijg ik een handje van Luna. Zij kijkt mij indringend aan en in dit woordeloze contact wordt meer uitgewisseld dan ik ooit zal kunnen navertellen. Enkele dagen later ontvang ik een mailtje van de moeder van Luna. ‘Het gaat nu al beter’, schrijft zij. ‘Luna gaat makkelijker slapen. Het lijkt wel alsof zij er meer vertrouwen in heeft.’
Welterusten, lieve Luna. Slaap zacht.

Meer informatie
Opleiding kindercoaching: www.methodematheij.nl
Therapie voor kinderen van 0-18 jaar: www.dekinderpraktijk.nl
Bestellen boek Ken je kind: www.kenjekind.nl

logo Methode MatheijMethode Matheij
Anita Matheij
Wilhelminalaan 8
3761 DN Soest
035-6028931
www.methodematheij.nl  |  anita.matheij@planet.nl