PROJECTEN

Myanmar

Pottenbakkerij van de waterfilters Myanmar (Birma)

Pottenbakkerij van de waterfilters Myanmar (Birma)

248media uitgeverij steunt het project Ceramic Water Filter van Unicef. In 2009 hebben wij in Myanmar persoonlijk waterfilters bij de lokale pottenbakkerij ingekocht en aangeboden aan diverse weeshuizen en kloosters.

Ceramic Water Filter is onderdeel van een lopend project van Unicef en een lokale non-gouvernementele organisatie, de Community Development Association.
Door middel van dit project worden gezinnen voorzien van schoon drinkwater. Eén Ceramic Water Filter is voldoende voor één gezin. Een filter kost ongeveer 20 euro.
Tijdens het regenseizoen gebruiken de gezinnen in de dorpen het regenwater om te drinken, en in de droge maanden verzamelen ze hun water uit een vijver, beek of rivier, maar dat water is vaak verontreinigd. In Myanmar is nog meer dan 30 procent van de plattelandsbevolking afhankelijk van zulk verontreinigd oppervlaktewater.

Laos

Weeshuis in Luang Prabang, Laos

Weeshuis in Luang Prabang, Laos

Het tweede project dat door 248media wordt gesteund is het Big Brother Mouse in Laos. Op het merendeel van de basisscholen in Laos heeft alleen de leerkracht een boek waaruit hij of zij lesgeeft. Voor de kinderen betekent dit dat zij tijdens de les veel luisteren en schrijven. Ze hebben maar één schriftje en één pen. Als er al een leerboek voor de kinderen is, dan moeten zij dat met meerdere leerlingen delen. Gelukkig zijn er projecten zoals Big Brother Mouse die ervoor zorgen dat er steeds meer boeken beschikbaar komen op de scholen in Laos.

Khamla Panyasouk werd, bijna dertig jaar geleden, geboren in het kleine dorpje Khon Kham. Hij was de eerste in zijn familie die leerde lezen. Na de basisschool werd Khamla monnik in de unesco-Werelderfgoedstad Luang Prabang. In de tempelschool kon hij voortgezet onderwijs volgen. In die periode zag hij in een restaurant toeristen die boeken aan het lezen waren. Khamla raakte hierdoor geïntrigeerd. Hij had geen idee dat lezen leuk kon zijn. Hij hield niet van lezen, totdat hij tijdens zijn reis naar het moderne Thailand in een boekwinkel boeken zag liggen die hem inspireerden. Vanaf dat moment is hij het lezen niet alleen als een leermiddel gaan zien.

Big Brother Mouse
In 2006 is Khamla samen met een team enthousiaste medewerkers begonnen met het maken van boeken voor de inwoners van Laos. Hij heeft het project Big Brother Mouse opgericht; er zijn inmiddels ruim 170 titels uitgegeven. De boeken zijn ingedeeld in vier genres: eenvoudige boekjes om kinderen en volwassenen te leren lezen, informatieve boeken over bijvoorbeeld geschiedenis, natuur en wetenschap, educatieve boeken over hygiëne en gezondheid (door deze boeken wordt men bewust gemaakt van het belang van bijvoorbeeld schoon drinkwater), en boeken met traditionele verhalen en illustraties. Ze worden voornamelijk in Thailand geproduceerd met sponsorgeld vanuit diverse landen.

Khamla Panyasouk startte Big Brother Mouse met als doel het boek te introduceren bij kinderen, en om bibliotheken op te zetten, met name in afgelegen dorpen. Vrijwel alle dorpen in Laos hebben een school; voor het basisonderwijs hoeft geen schoolgeld betaald te worden. Basisonderwijs is sinds 1955 verplicht. Toch zijn er nog wel ouders die hun kinderen thuis houden omdat ze moeten helpen op het land.
In het vervolgonderwijs moeten ouders voor hun kinderen wél schoolgeld betalen. Een probleem is dat de kinderen voor die middelbare scholen vaak ver moeten reizen. Ook is de aanschaf van een schoolkostuum in het voortgezet onderwijs verplicht. Het merendeel van de ouders kan zich dit niet veroorloven. De meeste kinderen uit kleine dorpen gaan dan ook alleen naar het basisonderwijs. Kinderen van rijke ouders kunnen vaak tot hun vijftiende jaar naar school, daarna wordt een opleiding te kostbaar. Veel ouders kiezen ervoor om hun zonen na de basisschool naar het klooster te sturen, zodat zij onderwijs kunnen volgen in de tempelschool.

Weeshuis in Luang Prabang, Laos

Weeshuis in Luang Prabang, Laos

Boekenparty’s
Een groot deel van de Laotianen is niet bekend met het fenomeen boek. Om het boek onder de aandacht te brengen, organiseert Big Brother Mouse boekenparty’s. Daarvoor heeft de organisatie vier teams van elk vijf medewerkers beschikbaar. Zij gaan naar de kleine dorpjes. In het uiterste geval moet men hiervoor vijf uur rijden via de grote weg, om vervolgens nog gedurende vier uur hun weg lopend te vervolgen voor ze bij een dorp aankomen.
Tijdens de party’s in de lokale scholen wordt er voorgelezen, worden er tekeningen gemaakt, spelletjes gespeeld en liedjes gezongen. Daarnaast geven de vrijwilligers uitleg hoe een boek wordt gemaakt en hoe je met een boek moet omgaan (je kunt een boek bijvoorbeeld niet buiten in de regen laten liggen).

Na afloop van de boekenparty mag ieder kind één boek uitzoeken. Het is vaak het eerste ‘bezit’ van het kind, ze zijn daar merkbaar trots op. De leerkracht van de dorpsschool ontvangt tachtig boeken om een minibibliotheek op te richten.
Deze boekenfeesten worden gefinancierd door middel van donaties. Donateurs kunnen een volledige boekenparty bekostigen en hebben tevens de mogelijkheid zo’n feest bij te wonen.

De teams van Big Brother Mouse zijn inmiddels in meer dan achthonderd dorpen geweest. Het hoofdkantoor bevindt zich in Luang Prabang. Sinds kort is er ook een winkel in de hoofdstad Vientiane waar boeken gekocht kunnen worden.

Eind januari 2012 waren wij in Laos, waar we werden geconfronteerd met het feit dat de meeste mensen geen geld hebben om boeken aan te schaffen.Tijdens deze reis raakten we in gesprek met een monnik, in een oranje gewaad, zoals gebruikelijk in Laos. Hij vertelde dat hij een groot fan was van het Nederlands voetbalelftal en wees als bewijs op zijn oranje supporterskleding! Maar hij maakte niet alleen grapjes. Hij vertelde ook dat veel toeristen kinderen snoepjes geven en dat dit niet verstandig is: de meeste mensen, met name in dorpjes, hebben geen geld voor een tandenborstel. De gevolgen laten zich raden … En tandartsen in die dorpjes zijn er niet. De monnik adviseerde om, als je toch iets wilt doen, te investeren in de ontwikkeling van het kind. Hij attendeerde ons op het project Big Brother Mouse, in het kader waarvan je boeken voor kinderen kunt kopen. Als uitgever had ik daar wel oren naar. Hij bracht ons in contact met een andere monnik, die aan de wieg stond van het project.Met deze monnik bezochten wij een basisschool buiten de stad, die tevens onderdak biedt aan weeskinderen. We hebben de school van een grote hoeveelheid boeken voorzien.

 

Klooster Luang Prabang, Laos

Klooster Luang Prabang, Laos

 

248media logo

Kinderwijz is een onderdeel van 248media uitgeverij