Recept

Pompoenrisotto met salie en geitenkaas

PompoenrisottoBijna twee jaar geleden, in maart 2011, begon ik een kookblog. Niet omdat ik nu zo veel te vertellen had, want in wezen is een blog een soort digitaal dagboek, maar om mijn favoriete recepten een plek te geven en ze te delen met anderen. Recepten die ik verzamel uit kookboeken en tijdschriften of die ik krijg van mensen uit mijn omgeving. Recepten met een verhaal en een achtergrond, door de jaren heen veranderd en aangepast aan de tijd, het seizoen en de smaak van mensen.
Het maakt een recept persoonlijk en daar houd ik van. Ik ben geen kok, ik bedenk geen recepten, maar ik kan wel koken en recepten zo aanpassen dat er weer wat nieuws ontstaat. Dat maakt koken voor mij ook zo leuk. Werken met verse producten en groenten die het liefst nog in hun oorspronkelijke vorm te herkennen zijn, werken met gevoel en durven te experimenteren. Dat zijn zo’n beetje mijn basisingrediënten waarmee ik aan de slag ga.

Als Zuid-Limburgse ben ik niet grootgebracht met de oer-Hollandse stamppot. Ik weet niet of dat aan de streek lag waarin ik opgroeide of aan het feit dat mijn ouders niet zo van stamppot hielden. Tijdens de koude wintermaanden kwamen dan ook meestal ovenschotels en royaal gevulde maaltijdsoepen op tafel.

Toen ik jaren geleden voor het eerst risotto at, moest ik op een of andere manier denken aan een soort stamppot met een zuiders sfeertje: een heerlijke, smeuïge en hartige maaltijd.
Ik denk dat ik rond diezelfde tijd, begin jaren negentig, ook voor het eerst pompoen heb gegeten en ik herinner me vooral die lichtzoete smaak en fluweelzachte structuur.
Nu schijnt er nogal verschil in smaak te zitten in pompoensoorten, maar zelf heb ik nog nooit een andere pompoensoort gehad dan de Hokkaidopompoen, ook wel bekend onder de naam Ekopompoen of Japanse pompoen. De Hokkaidopompoen heeft een donkergroene of oranje schil en een rijke voedingswaarde. Vooral het gehalte b-caroteen of bètacaroteen (bekend van de worteltjes) is enorm hoog. De stof wordt in het lichaam omgezet in vitamine a en dat is weer goed voor de weerstand. Een perfecte wintergroente dus en heerlijk om te combineren met risotto voor een winterse maaltijd.

Het recept is voor vier personen. De wijn in de risotto kan natuurlijk vervangen worden door wat extra bouillon of gewoon water. En ook de salie, die toch een uitgesproken smaak heeft, kan weggelaten of vervangen worden door een milder kruid, zoals oregano.

Benodigdheden:

500 gram pompoen, schoongemaakt
2 tenen knoflook
een handvol verse salieblaadjes
een flinke scheut olijfolie
2 sjalotten
300 gram risottorijst
5 dl groentebouillon
1 dl witte wijn
150 gram zachte geitenkaas
peper uit de molen
pompoenpitten
peterselie

PompoenSnijd de schoongemaakte pompoen in parten van zo’n twee centimeter dik en leg dit samen met de knoflook en salie op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel het geheel met olijfolie en rooster de pompoen op 200 graden in ongeveer een half uur gaar.
Maak de sjalotten schoon, snijd ze in kleine stukjes en fruit dit in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe en fruit dit kort mee. De korrels moeten er glazig uitzien. Blus het geheel met witte wijn. Voeg geleidelijk aan de bouillon toe. Zorg steeds dat de rijst het vocht heeft opgenomen en voeg dan nieuw vocht toe.
Voeg de zachte pompoen en knoflook toe en eventueel nog wat van de salie. Bewaar een paar stukken pompoen voor garnering. Breng de risotto op smaak met peper uit de molen. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan.
Meng een deel van de kaas door de risotto en verkruimel de rest erboven. Strooi de pompoenpitten en wat gehakte peterselie over de risotto en garneer het geheel met stukken geroosterde pompoen.

Tekst en foto’s: Manon Notermans
http://onno-indekeuken.blogspot.nl/

Manon Notermans